Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu…Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

Každou rodinu ovlivňuje dennodenně spousta situací, informací, věcí, co život členů rodiny přinese a odnese. A vždy není vše tak černo bílé jak se může na první pohled zdát. Jak je v našich krajích vnímána a přijímána např. role maminek?

Když je miminko malé, „užívat“ si mateřskou a rodičovskou v bezpečí domova. Po ukončení rodičovské ráno vstát, v klidu vypravit děti do školky, školy, být v zaměstnání tak šest maximálně sedm hodin denně, dostávat za to finanční ohodnocení bez stresu, zda domácnost vyjde do další výplaty, v klidu si vyzvednout děti ze školy, udělat s nimi úkoly, zajít na procházku, na zahrádku… zaopatřit domácnost (a manžela., samozřejmě…). A v případě, že dítě onemocní, zůstat s ním v klidu a bezpečí domova až do překonání nemoci. Mít možnost s dětmi trávit prázdniny.

Asi tak zhruba vypadá přání spousty maminek, které ve svém okolí znám, včetně mě. A tak si říkám – proč to tak nejde? Jaké důvody vedou naši společnost k  podpoře rozvoje mikrojeslí, dětských skupin, všemožných kroužků pro nejmenší, a k nerozvoji částečných úvazků, k manipulaci matek do role „trpěné“, ne příliš dobře placené pracovní síly, protože „stejně zase bude co chvíli na paragrafu“? Ano, některé maminky chtějí dělat kariéru navzdory tomu, že povily dítě, a nechtějí s ním trávit veškerý čas, protože mají třeba obavy z toho, že přijdou o dobře placené místo, nebo „necítí mateřský pud“, či „potřebují mít určitý standard“ (i s takovým prohlášením jsem se setkala). Jsou maminky, které zůstaly s dítětem samy nebo záměrně samy jsou, a tak nahání každou kačku, protože vyžít za současných běžných nákladů na domácnost pouze s mateřskou či rodičovskou jednoduše nelze. A tady se také dostávají do slepé uličky, protože velká část z výplaty padne na úhradu paní na hlídání, mikrojesle, dětskou skupinu…s navýšeným věkem odchodu do důchodu nám také silně ubylo schopných a zároveň ochotných babiček a dědečků tzv. na hlídání.

Vzpomínám na to, jak mi maminka popisovala, že moji dva starší sourozenci museli projít jeslemi, kdy sama dobíhala do zaměstnání po odložení ubrečených dětí, a udýchaná si je zase odpoledne vyzvedávala. Proto nejen z tohoto důvodu uvítala, když o pár let později, kdy porodila moji maličkost, mohla zůstat v klidu doma a pečovat o mě až do věku čtyř let. Zároveň měla možnost aspoň na pár let vytvářet přístav domova pro mé starší sourozence, kteří v té době po poledni přicházeli ze školy domů.

Nechci zde rozebírat názory různých odborníků na vývoj dětí a jejich výchovu, leckdy samozřejmě protichůdné – každý si holt chceme obhájit svůj názor, lobby různých organizací, no, v některých případech si omluvit vlastní svědomí, co si budeme povídat. Sama jsem silně ovlivněna tím, že jsem vyrůstala v tradičně křesťansky vedené rodině, která se potýkala stejně jako jiné běžné průměrné rodiny s různými konflikty, střety, krizemi. Přesto jsem stále přesvědčena o tom, že v momentě, kdy se žena stane maminkou, je jednou z jejích nejdůležitějších rolí být zde pro dítě, které v prvních letech života je na rodičích zcela závislé, učí se vše potřebné, vytváří si vazby ke svým rodičům, sourozencům, širší rodině, komunitě. Psát o tom, jaký vliv má na dítě pobyt v jakémkoliv typu ústavního zařízení, zejména v prvních letech jeho života, o tom opravdu píše spousta odborníků, není třeba se rozepisovat o poruchách citových vazeb, opožděném vývoji, aj., a jak není jednoduché hlavně pro pěstouny pomáhat těmto dětem narovnávat to, oč byly ve svém dětství ochuzeny – zejména o pevnou a kladnou citovou vazbu ke své mamince a tatínkovi.

Být maminkou není v žádné době jednoduché, stejně jako tatínkem. Asi proto, že být rodičem se všichni „učíme za pochodu“. Hádankou pro mne zůstává, zda naše společnost má ještě zájem o zachování tradiční rodiny, kde jsou role jasně dané a předvídatelné, a to hlavně pro děti. Nebo je tomu už jinak?

Jsme na tom ekonomicky tak špatně, že potřebujeme tlačit maminky malých dětí ke stresům z dobíhání do a ze zaměstnání?  K názorům, že pokud se věnují především péči o malé děti a domácnost tak nejsou „in“ a nejsou pro společnost dostatečně přínosné? Nezavádíme si zde „zlepšováky“, které už byly dávno před námi vyzkoušené a to s ne příliš dobrými výsledky?

A tak si říkám, že vlastně začínám čím dál více sympatizovat se „singels“… Co mě vůbec vedlo k tomu, že jsem s manželem rodinu založila. Mohla jsem být „superworkerka“, která je flexibilní, „na drátě“ de facto non-stop, odskočí si pouze na vzdělávací aktivity, a dovolenou na nějakém neobvyklém místě, kde bych pojídala červy a zapíjela je aperolem neb to teď frčí..

Sama jsem otěhotněla poprvé v devětadvaceti letech. „Tak Vám gratuluji!..A co s tím budete dělat?“ První reakce ředitele organizace sociální služby, ve kterém jsem tehdy pracovala, když jsem mu mu sdělila změnu svého stavu. O pár let později, ve svých pětatřiceti jsem si od ředitele, pro změnu školské instituce, vyslechla: „Ale když jsem Vás sem přijímal, tak jste mi tvrdila, že s manželem nemáte v plánu v brzké době otěhotnět..“ Holt se stalo, no tak PARDON!

A co si myslíte Vy? Máte pocit, že současné maminky příliš pálí dobré bydlo?

Autor: Alzbeta Furstova | čtvrtek 15.8.2019 21:25 | karma článku: 8,44 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

Zadarmo jste dostali..

Poslední dobou mám pocit, že v naší vyspělé bohaté společnosti přibývá tzv. léčitelů, kteří umí dobře vydělávat na lidské touze dostat "odněkud shůry" (někdy spíše "zezdola") jasnou zprávu - diagnózu, proč je něco bolí, z jakého důvodu jsou nemocní takto či onak. Ne, neodsuzuji ty, kterým tyto porady s léčitelem/léčitelkou pomáhají, a jsou jejich zastánci. Jen..

25.7.2013 v 12:27 | Karma: 8,77 | Přečteno: 630x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik