Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství v ohrožení?

"Tak ti naši sousedi, vypadá to, čoveče, že se asi rozvádí nebo co..." "Jak to?".."A tak občas je slyšet, jak na sebe řvou,..a on má prej ňákou milenku.." "Hmm,..ale vždyť ona je taková šikovná, usměvavá, hezká, mladá..to jich bude škoda...Co říkáš na tu sukni, co mám na sobě -- nevypadám v ní moc tlustě?"

Možná tak nějak může vypadat náš současný "rozhovor" o lidech, kteří zažívají bouři v manželském životě. Každý den jsme bombardovaní "důležitými" zprávami z okolí o tom kdo, kde, s kým se rozvádí, kdo, kde, s kým se pokolikáte žení/vdává. Z manželského života se stal "obchod" v pravém slova smyslu.Velkolepou svatbou počínaje ("Hele, a kolik ji stály ty šaty, nevíš?..a to měli hostinu JENOM tady v místním hostinci, jo?!!"), , drahou výbavičkou pro děti pokračuje, nemluvě o půjčkách na bydlení - "hnízdečka lásky", po "drahoušky" autíčka až po případně to nejdražší - rozvod konče. A pak zase nanovo. 

Vypadá to, že naše hektická doba čím dál více zasahuje svým zrychleným tempem i do našich mezilidských vztahů - manželských hlavně, a vyžaduje po nás, abychom i tyto vztahy tak nějak urychlili. Je přece potřeba podávat nějaký výkon, standard, mít to a ono, zažít ten "nej sex", ..a hlavně se nenudit, být "happy a free". 

Nejsem odborník na manželství, jsem vdaná teprve pár let, přesto musím konstatovat, že manželství je jeden z nejobtížnějších mezilidských vztahů. A je jedno, zda jste svým životním nasměrováním tzv. ateista či věřící. Konflikty vznikají ve všech vztazích, tak jak se, kruci, daří médiím, tisku apod., nám vtloukat opakovaně do hlavy, že "pak se vzali a žili šťastně až do konce..."?

Poslední dobou přemýšlím nad tím, jak je rodina - coby geniální zázemí lidstva - v ohrožení. Ale to vlastně není žádná novinka. Když si promítám v hlavě různé historické etapy, vždycky se našel někdo, kdo vymyslel "zlepšovák" - jak se má chovat správný muž v rodině, jak je potřeba přistupovat k ženám, jakou roli mají děti apod. Ano, sklouzla jsem od manželství k rodině. Není rodina jeho přirozeným vyústěním? (Asi bych se měla rovnou omluvit párům, které nemohou mít děti, omlouvám se, ale nemyslím to jako útok na vás, opravdu ne.)

V minulých érách bylo po většinu času nahlíženo na ženu jako na určitý druh zboží, vlastnictví, na "pouhou" loutku, které je třeba k plození potomků, na "satanovo dítko, které muže svádí ke hříchu" apod. V naší současné éře, kdy už má žena přece jen lepší postavení, jsme poskočili ve "vývoji společnosti" o veliký kus dopředu - přestáváme řešit roli muže a ženy v heterosexuálních vztazích, my rovnou chceme vyřešit, zda nebude lepší vychovávat děti v homosexuálním soužití, kde dle některých, dovolte mi citovat:"Vzniká méně konfliktů, než v heterosexuálních vztazích.." Nevím, osobní zkušenost v tomto směru nemám. Třeba se někdy v budoucnu rozvedu a pojmu za partnerku jednu ze svých přítelkyň (ale neříkejte jim to, ještě o tom neví..vlastně já taky ne..o)). Vzpomínám na své rodiče, kteří dnes už nežijí. Měli nás celkem tři "haranty", procházeli krizemi v soužití tak jako jiné páry, ačkoliv byli upřímně věřící, hádali se, a usmiřovali se. Nevím, jak to dítě umí vycítit, ale tak nějak jsem přes občasné konflitky věděla, že máme u nich pevné, láskyplné zázemí, a že tyto hádky prostě k životu patří. A zpětně jim musím poděkovat, protože předání této zkušenosti bylo jedním z nejdůležitějších vkladů pro můj další život. 

Vlastně už od narození procházíme různými konflikty, a je důležité se k nim umět postavit a řešit je. To je pro mě celoživotní univerzita. Není jednoduché řešit konflikty ve vlastním manželství, myšleno konstruktivně. Současné rozpoložení naší společnosti celkově nahrává spíše tomu dát přednost "jednodušší cestě" a z daného problému tzv. vycouvat nebo přímo zdrhnout, dát ruce pryč a začít "nanovo". Samozřejmě, kdo chce rýpat, tak může okamžitě reagovat a vystartovat s upozorněním na páry, kde jeden druhého týrá apod. Doufám, že jste ve většině pochopili, že mám na mysli "průměrná" manželství.

Není jednoduché z každého "všedního" dne "průměrného" manželského soužití udělat "nevšední" - a nemusí to být nutně pugét růží či prožitek hyperorgastické noci. Třeba stačí jen uvařit jídlo trochu jinak, dát manželce jednu růži pro radost, nebo se zkusit jinak milovat - kdybyste pokaždé jedli úplně tu samou rajskou, tak by vás to taky moc dlouho "nebavilo", že jo..o))

Moc si cením práce pana doktora Miroslava Plzáka, který upozorňoval na fakt, že v našich manželstvích často zapomínáme na podstatnou část partnerského vztahu - kamarádství, přátelství (více Miroslav Plzák: Taktika a strategie v lásce, MOTTO, Praha 2011).

Možná se celá naše historie lidstva - v partnerských vztazích - točí stále kolem toho jediného, prapůvodního "..proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem." (Genesis 2,24) Manželství tedy nemá být o nadřazenosti jednoho nad druhým, ať už muže nad ženou či opačně - když je druhý mojí součástí, proč chci tedy ubližovat sám/sama sobě?

Manželství je vlastně jedna z mála památek na Ráj, z bliblického hlediska. Jak je možné, že si tuto památku tak často a rádi hnojíme?..byli jsme z Ráje vyhnaní, protože...

..stále toužíme, tak jako první lidé na Zemi, po něčem novém, nepoznaném, zakázaném. Ovšem ty následky..

 

 

Autor: Alzbeta Furstova | neděle 16.6.2013 18:57 | karma článku: 13,50 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik